Multi level cooking


Multi-level cooking (priprema hrane na vise etaza istovremeno) je koncept pripreme hrane koji u posljednje vrijeme sve vise dobija na popularnosti, iako je sama tehnologija na trzistu zastupljena vec par decenija. 

Rijec je, prije svega, o pripremi vise razlicitih jela ili njihovih djelova u komori kombinovane paro-konvekcione pecnice. Na taj nacin se postizu znacajne ustede vremena i energije. Takodje, unaprjeduje se sama organizacija posluzivanja hrane u restoranima, povecava kapacitet kuhinje, a jela se gostu serviraju topla i svjeza. 

Sam koncept multi level pripreme hrane ima dvije varijacije: 
1. razlicita jela se u pecnicu stavljaju istovremeno, a onda se svako od njih vadi onda kada je gotovo,
2. jela se stavljaju u razlicitim vremenskim intervalima tako da sva budu gotova istovremeno. 

A kako da kuvar zna kada tacno da izvadi odredjeno jelo u prvom slucaju ili kada da stavi neko jelo u pecnicu u drugom slucaju? 

Za to je zaduzen "inteligentni" sistem upravljanja radom pecnice. Kuvar samo koristi benefine ove tehnologije (u prvom slucaju Multi.time, a u drugom Mise.en.place funkciju).
Da li su ove opcije dostupne na svim konvektomatima? 

Konvektomati sa mehanickim ili elektro-mehanickim komandama ne mogu imati ovu opciju. Potrebno je da pec ima digitalne komande i maticnu plocu sa procesorom da bi mogao regulisati ovako slozene procese. 
Radom Unox Mind.maps konvektomata upravlja sofisticirani software, a operater komande unosi preko velikog touch panela koji je jednostavan i intuitivan za upotrebu. 

Treba napomenuti da se multi level sistem pripreme hrane moze primjenjivati u onim situacijama kada se razne vrste hrane pripremaju na istom ili slicnom rezimu. Dakle, jela koja se pripremaju na slicnoj temperaturi, pri cemu trajanje njihove pripreme moze biti razlicito. Ipak, ne mozete istovremeno prziti pomfrit u ulju i kuvati povrce na pari. Ovo su dva rezima rada koja zahtijevaju sasvim razlicite klimatske uslove u pecnici (kod przenja u ulju suv vazduh i visoke temperature, a kod kuvanog povrca vazduh zasicen vodenom parom i na temperaturi nesto ispod 100 °C).

Neki od primjera primjene multilevel sistema su:
- priprema jela od mesa sa prilogom od grilovanog povrca (istovremeno se u pecnici na nekim etazama griluje meso, a na drugim razlicite vrste povrca)
- priprema burgera; meso, zemicke, prilozi
- povrce kuvano na pari: istovremeno vise razlicitih vrsta povrca
- grilovanje razlicitih vrsta ribe i morskih plodova 
- popeci, karadjordjeva snicla, becka snisla i sl. (cordon bleu) i peceni krompir.