Multifunkcionalni uredjaj za poslasticarstvo

Intervju za časopis Pekar & poslastičar
 
 
Početkom novembra 2020. godine kompanija IceCom d.o.o. održala je prezentaciju uređaja za poslastičarstvo MasterChef u svom izložbeno-prodajnom centru u Beogradu. Tom prilikom, tehnolog Valentino Žalac iz Hrvatske, novi član IceCom tima, prisutnima je prezentovao način rada sa ovim savremenim aparatom.
 
Valentino Žalac je poslastičarstvo učio u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu, jednoj od najvećih srednjih škola za ugostiteljstvo u Hrvatskoj. Praktično iskustvo sticao je u Four Points by Sheraton Panorama Hotel-u. Prvi posao počeo je u čuvenoj poslastičarnici Zagreb, koja radi još od 1950. godine i u kojoj se i danas neguje francuski stil poslastičarstva. Iskustvo je sticao u radu sa poznatim šefom Naserom Gašijem, koji se školovao u Francuskoj, a sada ima svoju školu u Sloveniji. U proteklih pet godina radio je kao šef u prestižnim restoranima i poslastičarnicama poput Zvona keteringa, My Way caffe restorana, Slatke priče i drugim.
 
Na pitanje zašto je počeo saradnju sa IceCom-om kaže: „U IceCom sam došao na predlog direktora Nemanje Radonjića, direktora IceCom-a za Hrvatsku. Svidela mi se vizija kompanije i uopšteno pristup, način razmišljanja i profesionalan odnos prema poslu. Takođe, uvek sam imao želju da radim u školi i podučavam druge, a u IceCom-u da pritom i putujem, prihvatio sam posao sa zadovoljstvom. U IceCom-u sam dobio priliku da kroz razna putovanja, edukacije, rad i susretanja sa različitim šefovima nadogradim svoje znanje, steknem dodatno iskustvo i radim na najsavremenijim uređajima za poslastičarstvo”.
 
Kada je reč o iskustvima u korišćenju opreme u poslastičarstvu, Valentino Žalac podržava onu već poznatu poslovicu da „bez alata nema zanata” i dodaje : „Kao mladi poslastičar imao sam priliku da radim u jednoj od najmodernijih poslastičarnica u Hrvatskoj. Kroz to iskustvo shvatio sam da dobra oprema mnogo olakšava izradu poslastica, pospešuje njihov kvalitet, čini ga standardnim i omogućava izradu i najdelikatnijih proizvoda.”
 
Prema rečima gospodina Žalca poslednjih nekoliko godina, zbog pojave društvenih mreža poslastičari i sami vlasnici počeli su izlaziti iz svojih okvira tradicionalnog poslastičarstva i prihvatati modernije kolače i poslastice. Takvi kolači traže potrebnu opremu za koju se poslastičari moraju obučavati.
 
 
 
Uređaj MasterChef , Valentino je izdvojio rečima: „MasterChef je jedinstven aparat na tržištu iz razloga što sa njim možete skuvati apsolutno sve poslastičarske kremove, pa čak i one najdelikatnije. Zahvaljujući inverteru na motoru imate 7 mogućih brzina mešanja, a uz pomoć invertera na kompresoru dozirate grejanje i hlađenje po želji, odnosno zavisno od proizvoda. Pored toga, na MasteChef-u možete pripremati i sve gastro umake, džemove pa čak i temperirati čokoladu. Takođe, na njemu možete pasterizovati mlečnu sladolednu bazu, a zatim i napraviti, odnosno zalediti sladoled. Zbog malih dimenzija zauzima malo prostora i može se bez problema uklopiti čak i u manjim proizvodnjama. Uz to, ovaj uređaj troši do 30% manje struje i vode u poređenju sa drugim sličnim uređajima koji se nude na tržištu.
 
Za razliku od drugih uređaja za kuvanje kremova na MasterChef-u možete u toku rada menjati zadati program, to jest produžiti vreme kuvanja, podešavati temperaturu ili brzinu mešanja. Manipulacije koje možete raditi sa MasterChef-om su izuzetno velike. Aparati za kuvanje kremova sa kojima sam se do sada susreo nisu imali izmenjive programe i slične mogućnosti, pa sam recept morao da prilagođavam uređaju. Velika prednost MasterChef-a je ta što ne morate prilagođavati svoj recept uređaju, nego se on prilagođava vama a sve zahvaljujući inverterima koje ima. Takođe, MasterChef nezavisno od količine, skuva i ohladi krem za 20—25 minuta. Nebitno da li radimo sa minimalnom količinom ili punim kapacitetom. Primena mu je jako velika! Od male poslastičarnice pa sve do velikih proizvodnji i kuhinja. U malim poslastičarnicama će rasteretiti osoblje i omogućiti da prime veći opseg posla koji su do sada odbijali zbog manjka osoblja i nedostatka vremena. U velikim kuhinjama će ubrzati vreme pripreme, doneti standardan kvalitet i skratiti radne sate zaposlenima koji neće biti umorni jer će MasterChef obaviti posao za njih. Pritom, vlasnicima će uštedeti novac zbog manje potrošnje vode i struje a povećane efikasnosti u proizvodnji.”